På Samhällsbyggnadsförvaltningen jobbar vi aktivt med att förbereda Trollhättan för 70 000 invånare till 2030. Vi planerar nya områden, bostäder, hanterar bygglov, kartor, mätning, lantmäteriförrättningar och utvecklar och tar hand om stadens gator, torg, lekplatser och parker. Vi arbetar också för att minska negativ påverkan på människors hälsa och på naturen genom förebyggande insatser och löpande kontroller. Vi är på olika sätt en viktig del av den strategiska samhällsplaneringen i kommunen, med stor hänsyn till ekologisk och social hållbarhet. I vårt dagliga arbete har vi mycket kontakt med allmänhet, företag och andra verksamheter, och vi är ofta ute på plats och inspekterar, skriver ner våra bedömningar eller ger råd på telefon.
Vår arbetsplats präglas av öppen kommunikation mellan oss kollegor, där alla medarbetare ges möjlighet att dryfta sina åsikter och bidra till att verksamheten utvecklas. Vi jobbar nära de politiska besluten och påverkar stadens utveckling. Varje medarbetare hos oss har ett stort ansvar för att planera och driva arbetet framåt. Vi är en öppen förvaltning där tillgänglighet och god service är nyckelord, likväl internt som externt. Som medarbetare på förvaltningen ingår du i ett härligt gäng där vi bryr oss om varandra och har kul på jobbet.
Tillsammans bidrar vi till att skapa en hållbar utveckling för Trollhättan och dess invånare, företag och besökare.
Miljöinspektör
(Klicka för mer information)
Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som Miljöinspektör?
Jag är utbildad miljövetare och har ett stort intresse för miljö och utvecklingsfrågor.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Som miljöinspektör har man mycket varierande uppgifter. Man är expert på sitt område och det är viktigt att följa med i utvecklingen med till exempel ny forskning och nya lagar. Vi bedriver tillsyn på miljöförliga verksamheter och vi har en rådgivande roll för allmänheten.
Hur kan en typisk arbetsdag ut?
Det krävs tillstånd för att bedriva miljöfarliga verksamheter och mycket tid går för min del åt till att granska och förhoppningsvis godkänna ansökningar. Man måste läsa in sig på den teknik som ska användas och åka ut och titta på platsen som är vald för verksamheten.
Vem som helst kan också ringa eller komma in och ställa frågor som jag svarar på så gott jag kan.
Vad krävs för att jobba som miljöinspektör?
Det krävs att man har expertkunskap inom miljö, vilket oftast innebär en högskoleutbildning. ”Miljö” är ett väldigt brett ämne och vi har på förvaltningen anställda med många olika bakgrunder. Det hjälper också att du är social och tycker om att lösa problem med andra personer.
Hur är det att arbeta i en kommunal verksamhet?
Jag trivs väldigt bra med det. Jag utbildade mig inom miljö för att jag vill jobba för att driva en hållbar utveckling. Som anställd inom offentlig förvaltning vet jag att jag arbetar för allmänheten och att det jag gör spelar roll.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Som miljöinspektör är det mitt jobb att Trollhättans stad uppnår de nationella miljömålen och strävar mot en hållbar utveckling. Det märks tydligast när jag kan skydda medborgare mot olika lokala miljö- och hälsofarliga aspekter.
Projektledare
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som projektledare?
Jag gillar samarbete och drivs av det! Alla projekt som vi håller på med kräver olika personer med olika kunskap för att vi ska kunna nå allra bästa resultat. Mitt jobb på Stadsbyggnadsförvaltningen innebär att jag leder projekt av olika slag och variationen är fantastisk. Sedan är det en ynnest att få vara med och göra vår stad bättre!
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Människorna! Både mina kollegor, men också alla boende och våra samarbetspartners. Dialogen är enormt viktig, vi har ju förmånen att planera och genomföra de olika projekten.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Alla dagar ser olika ut! Oftast har vi internmöte där vi stämmer av de olika delarna och tidsplanen. Ibland är vi ute på exempelvis en skola när vi har dialog om en lekplats, eller ute på plats för att se så att allt går enligt plan.
Vad krävs för att jobba som projektledare?
Förmågan att leda, samarbeta och att koordinera. Att kunna få ut det yttersta ur varje resurs och att alla känner att de är en del i teamet! Man ska vara noggrann och flexibel på samma gång!
Hur är det att arbeta i en kommunal verksamhet?
Det är en förmån och en härlig känsla att vi är ett team tillsammans! Sen underlättar det också att vi inom huset har personer med olika kompetens inom olika områden.
Bygglovsarkitekt
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som bygglovsarkitekt?
Efter många år inom privat sektor ville jag arbeta kommunalt och samtidigt använda mig av min utbildning och alla mina yrkeserfarenheter. Jag är i grunden utbildad inredningsarkitekt och har jobbat som arkitekt. Det är häftigt att jobba med liknande frågor, fast från andra sidan.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Människorna – både arbetskamraterna och kunderna – och arbetsuppgifterna som innebär ett ständigt pågående lärande. Man utvecklas hela tiden!
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
En typisk arbetsdag innebär problemlösning. Telefonsamtal och kundbesök på förvaltningen innebär att man snabbt måste hitta lösningar och fatta rätt beslut.
Vad krävs för att jobba som bygglovsarkitekt?
Gott humör, tålamod och flexibilitet är bra att ha med sig samtidigt som man måste vara serviceinriktad. Att vara uppdaterad och påläst inom området är nödvändigt för att kunna fatta rätt beslut.
Hur är det att arbeta i en kommunal verksamhet?
Omväxlande, utvecklande och vissa dagar omtumlande. Jag får en inblick i hur medborgaren blir påverkad av kommunala ställningstaganden, och det är det viktigt att ha med sig. Samtidigt är det fantastiskt att kunna vara med och påverka utvecklingen i en stad och hjälpa våra medborgare.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Medborgarna är beroende av våra beslut när det kommer till deras ärenden. Det får man aldrig glömma och måste hantera med respekt.
Förrättningslantmätare
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som förrättningslantmätare?
I yrkesrollen får man kombinera kunskaper inom juridik, ekonomi och teknik vilket gör att man får en bred yrkeskompetens. Att arbetet innefattar både kontors- och utomhusarbete är också en förmån som gjort att jag valt att arbeta som förrättningslantmätare.
Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?
Arbetet är omväxlande och det krävs att man hela tiden vill lära sig nya saker. Att arbetet är fritt och att man fattar sina egna beslut är en av de bästa sakerna med mitt jobb.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Jag börjar dagen med att gå genom mailen. Sedan börjar jag arbeta med mina ärenden och det kan innefatta allt från att skriva protokoll, vara ute och markera nya gränser med gränsrör till att rita förrättningskartor.
Vad krävs för att jobba som förrättningslantmätare?
Att vara noggrann och organiserad är viktigt då man alltid har många bollar i luften. I rollen som förrättningslantmätare träffar man mycket olika personer så att vara lite människokännare och ”ta folk” på rätt sätt är också viktigt.
Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Sveriges lantmäterimyndigheter är de enda parterna som får förändra fastighetsindelningen i Sverige. Detta gör att förrättningslantmätarens roll är en viktig del av samhällets utveckling och uppbyggnad.
Vi är öppna
Vi tror på att dela med oss både internt och externt. Alla är välkomna att bidra och komma med idéer.
Vi bryr oss om varandra
Här visar vi omtanke på riktigt. Vi vill att alla ska trivas på jobbet och känna gemenskap.
Vi har kul
Glädje skapar handlingskraft. Genom att skratta tillsammans på jobbet presterar vi bättre.
Trollhättans Stad,
Trollhättan
Sista ansökningsdatum 2020-01-12
Trollhättans Stad,
Trollhättan
Sista ansökningsdatum 2019-12-15
Trollhättans Stad
Personalkontoret
Gärdhemsvägen 9
461 83 Trollhättan
0520 - 49 50 00
trollhattans.stad@trollhattan.se
www.trollhattan.se